Daynex Akademi Mesleki Eğitim

Merhabalar ben Ali Rıza CİRİT. Yasin İslam CİRİT'in babasıyım. Yasin Normalde düz lisede okurken bizden bir talebi oldu. Ben çalışmak istiyorum ve bir meslek sahibi olmak istiyorum diye.

Daynex akademi ile tanışma süreciniz nasıl oldu ?

Ben kendim Turizm sektöründe çalıştığım için bu yönde bir yönlendirmem oldu. Kendi çalıştığım otelde yanımda staj ve Eğitim amaçlı çıraklık eğitim okuluna başlatarak bu şekilde bir süre Yasini denedik. Fakat bu sektörde kendisinden verim alamadık. Bunun üzerine ben bu işi yapmak istemiyorum, ben Bilgisayar ve Bilişimin üzerine okumak istiyorum, ben bu alanda kendimi yetiştirmek istiyorum diye tekrar bir isteği oldu. Trabzon'da yeni olduğumuz için böyle bir sektör olduğunu bilmiyorduk. Bir araştırma yaparak Çıraklık Eğitim Merkezinde Ayfer hocamla beraber bir değerlendirme yaptık. Daynex Akademinin olduğuna, burada bu eğitimi alabileceğini ve burada hem okuyup hem çalışıp okulunu bitirebileceği yönünde tavsiye de bulundu. Biz de Daynex Akademi ile bu konuda bir iletişime geçtik. Değerlendirme yaptılar bize bir haftalık süreç olacak bu sürecin de bir ölçme değerlendirme olacağını, sonunda Yasin'in kendi bünyelerinde çalışıp çalışmayacağına dair karar vereceklerini söylediler. Biz de bu vesile ile Yasin'i Daynex Akademiye kayıt ettirdik ve 3 aydır Yasin hem çalışıp hem de okulunu devam ettiriyor.

Okul ile mesleki eğitimin farkı nedir ?

Okul ile Mesleki Eğitimin farkı, normalde 30, 35 kişilik sınıflarda birebir eğitim alamıyor öğrenciler. Bu da yetersiz kalıyor. Ama mesleki eğitimde masa başında öğrenciler birebir eğitim aldığı için bu eğitim daha verimli oluyor öğrenci için. Daynex Akademide okul bünyesinde 1 gün teorik eğitimini alırken, haftanın 4 günü birebir uygulamalı eğitimini alıyor.

Aileye olan maddi etkisi nasıl ?

Normalde Yasin'i herhangi bir liseye vermiş olsak bunun bize maddi olarak tabii külfeti olacaktı yani okulun durumuna göre servis ücreti olacaktı, cebine harçlığını koyacaktık. Daynex akademide hem eğitim görüp hem teorik olarak çalıştığı için zaten belli bir eğitimin ve orda çalışmasının karşılığında aldığı bir ücret var. Onun için bize herhangi bir maddi yükü de olmuyor bu şekilde. Bu da Yasin için de olumlu bir şey bizim için de iyi bir oluyor. Yani en azından kendi parasını kazanmış oluyor bu arada da ekonomik bir özgürlüğü oluyor, hayatta da daha olumlu ve pozitif oluyor.

Öğrencimiz Yasin'de neler değişti ?

Yasinde bu süreçte gözle görülür çok büyük değişiklikler oldu. Yasin çocukluğundan beri öyle çok pozitif olmayan aktif olmayan, içine kapanık bir çocuktu. Sosyal olarak da çok aktif değildi. Daynex Akademi'ye başladığında orada bir eğitim almaya başladıktan sonra Yasin'in özgüveni arttı, dışarıya bakışı arttı. Kendi odasına çekilen ve sürekli içine kapanık olan Yasin kişisel olarak da gelişti, psikolojik olarak da gelişti, sorumluluk anlamında da kendini çok geliştirdi. Mesela en basit ben şunu söyleyebilirim ben Yasin'e örnek olsun diye dedim ki Yasin kardeşinin harçlıklarını sen vereceksin kendi maaşından diye söyledim. Yasin'e böyle bir sorumluluk verdim. Yasin şu an kardeşine harçlık vermeye başladı.

Yasin'in hayali nedir ?

Yasin'in hayatı yapmak istediği şu Ben liseyi bitirdiğinde Yasin'in hayatında bir sıfır yenik değil de 1-0 Galip olarak başlamasını istiyorum. Hem eğitimini almış olsun hem meslek sahibi olsun yani liseyi bitirdiğinde hayatını devam ettirebilme o mesleği yapabilmesini istiyorum Yasin'in istediği de bu ileride iyi bir yazılımcı olmak istiyor. Bu mesleği seviyor kendi tercihi bu yönde de kendini geliştirip hayatta bu şekilde devam etmek istiyor.